Om

Adress:  Örsundsbro Motorklubb

               c/o Ulf wikland

               Mejerivägen 3

               744 96 Järlåsa

Om


Vi träffas den första tisdagen var 3de månad

 i Örsundsbro Enköpingsvägen 14 1tr upp fikar och ljuger lite   med varandra

 Nästa Klubbträff:  3/9-2024 fikakväll Kl 19,00

Styrelsen träffas kl 18,30 Enköpingsvägen 14 1tr upp                                   

 Årets kommande Styrelsemöten   klubbträffar/fikakvällar 2024. 

  

 3/9   Styrelsemöte/fikakväll

 3/12 Styrelsemöte/fikakväll


   


Bli medlem i örsundsbro MK

 

                                                 Medlemsavgifter.

                                                                                                                              

 

Barn:0-10år                          0kr

Ungdom 10-16år               100kr

Pensionär 65-                   100kr

Enskild                              320kr

Familj                                470kr

 

 

Klubbens konto: plusgiro 13 42 54-2

 

 

 

Ansöknings blankett hittar du (HÄR)

Skickas till:Örsundsbro Motorklubb

                   c/o Ulf wikland

                   Mejerivägen 3

                   744 96 Järlåsa

Örsundsbro Motorklubb Historia

Örsundsbro Motorklubb bildades 1980 av ett gäng motorintresserade ungdomar, och även några äldre personer från bygden, som hade detta gemensamma intresse. Från början var det bara tänkt att det skulle bli enbart ett rallyteam, men ganska snart växte idén på en hel motorklubb, och så blev det. Sune Pettersson valdes till klubbens första ordförande, och han lyckades samla ihop flera hundra bil och motorcykelintresserade ungdomar från Örsundsbro och dess närhet. Året efter valdes Naima Holm in som ordförande, och blev kvar på den posten under många år, och nu kan man säga att motorklubben även fyllde en stor social funktion, det blev mycket mindre buskörning, och var det så att någon varit ute och buskört, så renderade det i en rejäl utskällning nästkommande tisdagskväll i klubblokalen, Gamla Ekgården, av självaste Ordförande Naima.

Nästkommande år, den 12 december 1981, arrangerade Örsundsbro Motorklubb den första biltävlingen, en deltävling i Upplands C-förarserie i Rally, och det gick mycket bra, både arrangörsmässigt och resultatmässigt. Vid den här tiden hade man inte tillräckligt med utbildade funktionärer, utan motorklubbarna i Enköping och Uppsala ställde välvilligt upp, och det bäddade för en lång och livaktig tävlingsverksamhet. ÖMK, som vi kallar motorklubben på byn, fick ju då också en riktig pangstart på sitt första rally, vann lagtävlingen över 10 andra väletablerade Uppländska motorklubbar, Sören Bodin kom 2:a med sin Volvo Amazon, och Svante Holm, 3:a, med en Saab V4, av totalt 70 startande. Motorklubben arrangerade nu minst en tävling varje år, och en av höjdpunkterna var 15-16 maj 1992, då ÖMK tillsammans med 5 andra Upplandsklubbar arrangerade RallySM.

Det var inte enbart stora rallyframgångar för ÖMK, den nya folksporten Folkrace, som också föddes samma år som motorklubben, hade sin storhetstid i ÖMK under slutet av 80-talet, som mest ett 20-tal förare som körde samtidigt, och motorklubben hade även en egen Folkracebil som man lånade ut till klubbmedlemmarna. I mindre omfattning har motorklubbens medlemmar även varit ute och kört andra tävlingsformer, bland annat Bilorientering, Regularity Rally, Banracing, Rallycross, Drifting,Karting och Crosskart.

Radiostyrd Bilsport var ÖMK riktigt stora på under första delen av 90-talet, en tävlingsform som går ut på att köra modellbilar med radiostyrning, antingen batteri eller metanoldrivna. Som mest hade motorklubben ett 30-tal unga duktiga förare, de yngsta i 8-10 årsåldern, som åkte runt i hela Svealand med sina föräldrar och tävlade. Motorklubben byggde också en tävlingsbana för de här små bilarna nere vid reningsverket, och Gerdas kiosk, som flyttades från torget ner till banan, fick bli förartorn, man stod på taket och körde de här små eldrivna bilarna.

Den 12 juni 1904 kördes det första bilrallyt i Sverige, banan utgick från Stockholm – Litslena – Uppsala och tillbaka till Idrottsparken i Stockholm, och av 10 bilar som ställde upp kom endast 5 i mål. När rallyt fyllde 100 år i Sverige 2004, medverkade Örsundsbro Motorklubb, tillsammans med KAK, och några andra klubbar i en jubileumstävling till minne av denna historiska tävling, och bilarna då, precis som nu 100 år senare passerade Örsundsbro.

För bara några veckor sedan, 4-5 oktober 2013 medverkade både tävlande och funktionärer från ÖMK i Rally SM  finalen i Uppsala, och den lilla motorklubben i Örsundsbro har funktionärer i både Upplands Bilsportförbund och Svenska Bilsportförbundet.


  Håkan Johansson